omgeving

De Voorspoed ligt in ’t Rommelgebergte, een rustig en besloten recreatieterrein met vakantiehuizen en bungalows van particuliere eigenaren midden in het bos. Het terrein grenst aan het natuurreservaat Korenburgerveen, onderdeel van Nationaal Landschap Winterswijk en eigendom van Natuurmonumenten.

De omgeving leent zich bij uitstek voor wandelen en fietsen in het authentieke coulisselandschap, de bossen, de woeste venen, langs kronkelende beken, ecoboerderijen en zelfs wijngaarden! Toch is de levendige ‘grote stad’ dichtbij; de bebouwde kom van Winterswijk ligt op slechts twee kilometer afstand, ook af te leggen met openbaar vervoer.

Winterswijk is een fijn dorp vol goede voorzieningen en leuke restaurants. Ook voor cultuur kun je er terecht. Zoals in Villa Mondriaan, over de jonge jaren van de kunstenaar. Of bij theater De Storm en het Openluchttheater met hun gevarieerde agenda's. Op woensdag en zaterdag strijkt bij de Jacobskerk de gezellige warenmarkt neer. En vergeet vooral Kinderboerderij Freriks en het prachtig gerestaureerde, monumentale Strandbad Winterswijk niet!

  • Kasteel Ruurlo

In de omgeving vind je nog meer plekken die een bezoek meer dan waard zijn. Naast de vele landgoederen en kastelen is ook de steengroeve nabij Ratum bekend. In deze mijn wordt sinds 1932 kalksteen gewonnen. Je vindt er fossielen en bijzondere levende dieren. Excursies zijn te boeken bij de VVV en in de zomer is er theater.

Een andere trekpleister, op ongeveer drie kilometer van de Voorspoed, is recreatieplas Hilgelo. In dit voormalig zandwinningsgebied met strand, ligweiden, speeltoestellen en een paviljoen kun je het hele jaar door recreëren. ’s Zomers zwemmen, duiken en waterfietsen, ’s winters wandelen en fietsen.

Ook het gemoedelijke middeleeuwse vestingstadje Bredevoort ligt in de buurt. Hier kun je snuffelen tussen de tweedehands boeken of je laten rondleiden door Hendrickje Stoffels, Rembrandts muze. Elk huis in de pittoreske straatjes heeft zijn eigen karakter en geschiedenis.

Het Duitse Noordrijn-Westfalen ligt dichtbij en ook daar is van alles te beleven. Direct over de grens vind je het moerasgebied Zwillbrocker Venn, ontstaan door turfsteken. Nu spot je hier meer dan honderd vogelsoorten, waaronder zelfs flamingo’s, die op deze plek hun noordelijkst gelegen broedplaats hebben.

In juli bruist het naburige Lichtenvoorde tijdens de vierdaagse Zwarte Cross. Wat begon als een simpel wedstrijdje is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Van Brigitte Kaandorp tot de Black Eyed Peas: ze treden allemaal op. Maar er zijn het hele jaar door nog veel meer evenementen met in het hoogseizoen een extra uitgebreid programma tijdens de Cultuurzomer Achterhoek.

Een indruk krijgen van het natuurschoon in de omgeving van de Voorspoed? Bekijk dan deze aflevering van Vroege Vogels.