1968

Revolutie, vrijheid en vooruitgang: het roerige jaar 1968 zet de wereld op z'n kop en laat maatschappelijke verhoudingen voorgoed veranderen. Het is ook het jaar waarin volop aan de allereerste vakantiebungalows van Winterswijk wordt gebouwd. Het gaat immers goed met Nederland. Nooit eerder was men zo hoog opgeleid, zo welvarend en mobiel en had men zo veel vrije tijd. Kortom, aan voorspoed geen gebrek.

Mode jaren 60

De Praagse lente, de studentenrevolte in Parijs en de opstand tegen de Vietnamoorlog laten zien dat de jonge generatie een nieuwe toekomst wil. De toenemende welvaart geeft de jeugdcultuur een sterke impuls. Vrijheid en zelfontplooiing zijn het grootste goed. Flowerpower is het toverwoord. Mede dankzij de pil wordt de liefde losser. En er wordt naar hartenlust hasj gerookt en lsd geslikt.

Om uitdrukking te geven aan het individu, dragen de meisjes minirokken of juist wijde, op Indiase motieven geïnspireerde gewaden en natuurlijk haarbanden en -strikken. Wie geen Volkswagenbusje heeft, rijdt wel op een Puch, maar iedereen is mobiel. Langzaamaan wordt de wereld steeds groter.

aretha franklin

Op muzikaal gebied gebeuren legendarische dingen. Naast de 'veteranen' Beatles en Stones domineren Frank Zappa en Jimi Hendrix de hitlijsten. In 1968 opent Paradiso z'n deuren, dan nog een hippiedisco. Aretha Franklin speelt in datzelfde jaar het Concertgebouw plat in, volgens Het Parool, 'een maximum geladen elektrische sfeer'.

Ook wat technologie betreft staat de tijd niet stil. Prinses Beatrix opent in Rotterdam de eerste Nederlandse metrolijn en de bewoners van de hagelnieuwe flats in de Bijlmermeer krijgen de sleutel. Uitvinder Douglas Engelbart presenteert in dit jaar het prototype van zijn computermuis, die ruim vijftig jaar later opvallend weinig veranderd blijkt te zijn. Maar het belangrijkste: de ruimte in! De Apollo 8 is de eerste bemande missie naar de maan. Astronaut Bill Anders neemt vanuit het heelal de eerste foto van planeet aarde.

apollo 8

Geen wonder dat de cinema in de ban is van sciencefiction: 'Planet of the Apes' en '2001: A Space Odyssey' komen kort na elkaar uit. Op het gebied van westerns zet Sergio Leones 'Once Upon a Time in the West' de toon voor de komende decennia. Thuis kijken gaat ook steeds beter, zeker als de kleurentelevisie het levenslicht ziet. De allerkleinsten maken nu voor het eerst kennis met Meneer de Uil en de andere figuren uit 'de Fabeltjeskrant', dieren die je in het bos rond de Voorspoed zomaar tegen het lijf kunt lopen...

Fabeltjeskrant